Over Kokako

Het ensemble Kokako, trio voor fluit, (bas)klarinet en piano, speelt muziek uit 20e en 21e eeuw. Door gebruik te maken van de verschillende bezettingsmogelijkheden - met klarinet of basklarinet, verschillende fluiten en een afwisseling tussen duo's en trio's- kunnen we heel gevarieerde programma's bieden. Een deel van het repertoire is eind 20e eeuw in opdracht van Het Trio (Harry Sparnaay, Harrie Starreveld en René Eckhardt) geschreven; daarnaast spelen we ook ander, ouder en nieuwer repertoire, bewerken zelf bestaande stukken of vragen componisten voor ons te schrijven. Onze nieuwste aanwinst is Trimurti van Carlos Michans. We speelden dit stuk in 2021 en 2022 o.a. in Sijthoff in Leiden, de IJzerstaven in Amsterdam en het Mosterdzaadje in Santpoort Noord. De opname die tijdens dit laatste concert werd gemaakt is

HIER

te beluisteren.

Kokako is vernoemd naar een Nieuw-Zeelandse vogel die allerlei spannende en fascinerende klanken voortbrengt. De bijzondere ervaring die dit met zich meebrengt willen we met onze programma's op de luisteraar overbrengen. Het ensemble is opgericht in 2005 en verzorgt regelmatig concerten. Het was te horen bij Radio Mona Lisa, en trad verder o.a. op in museum de Buitenplaats Eelde, in theater Flehite in Amersfoort, de Kloosterkerk in Den Haag, het Mosterdzaadje en podium Emmakade in Den Haag. We vinden het leuk om aan te sluiten bij speciale projecten. Zo gaven we in het Leidse culturele centrum Sijthoff een concert dat aansloot op een tentoonstelling rond mythen in de Griekse oudheid, en verzorgenden voor Radio Mona Lisa een programma met vrouwelijke componisten. Een mondelinge toelichting op de gespeelde werken hoort tot de vaste onderdelen van onze programma's. Afhankelijk van de wensen van publiek of organisatie kan dit kort of wat uitvoeriger zijn.

Robert Carl over de uitvoering door Kokako van zijn stuk '100 views from the bird's eye tijdens het concert in het Mosterdzaadje op 18 mei 2018:

- I have had a chance to listen, and it's a wonderful performance. Thank you so much. You know I never did get a recording from Harry Sparnaay, even though they did perform it in Graz, so this is really great. You have rescued an "orphan" of mine! ... You all are obviously very fine musicians, and pay scrupulous attention to detail and the bigger picture.

_DSC5594 v2 500 (283K)