Programmavoorstellen

Jubileumprogramma

Najaar 2016 bestaat Kokako 5 jaar in de huidige samenstelling. Ter gelegenheid daarvan hebben we een jubileumprogramma samengesteld met de de mooiste, interessantste, leukste, boeienste ... werken die we afgelopen 5 jaar gespeeld hebben. Daarbij hoort in ieder geval het trio van Piet Ketting, het eerste stuk ooit geschreven voor de fluit, basklarinet en piano, en de wondere klankwereld van Il volto della notte van Paolo Perezzani. Verder een aantal stukken die voor of door ons trio zijn geschreven: de sprookjes van Ma mère l'oye van Ravel in een eigen bewerking voor fluit, (bas)klarinet en piano, en het stuk Dromen en dansen dat Anja van Dooren schreef voor ons programma 'Dansen en dromen' wat we begin 2016 een aantal malen speelden. Lucas Wiegerink schreef de Contraste oorspronkelijk als pianowerk voor Marja Bon, en maakte voor ons een nieuwe versie.

Programma For the Kokako en andere vogels

Een programma rond het thema vogels. De Nieuw-Zeelandse componist John Rimmer schreef eind vorige eeuw For the Kokako. Dit zijn 5 korte pianostukken waarin niet alleen het geluid, maar bijvoorbeeld ook de vliegbewegingen van de Kokako worden verklankt. Speciaal voor ons trio maakt hij van deze stukken een nieuwe bewerking, de Kokako Dreams. Bent u benieuwd hoe dit klinkt, dan luister dan naar het volgende audiofragment, een live opname van een concert in het Mosterdzaadje, mei 2018.

Het stuk van Vanessa Lann is gebaseerd op een schilderij van Rousseau. In het schilderij komt geen vogel voor, maar door de hele compositie is wel de roep van een duif te horen. De Paraphrase on bird of paradise is een parafrase op een lied dat Hugh Wood schreef met als text het gedicht Bird of Paradise van Robert Grave.100 Views from the Bird's Eye van Robert Carl is een leuk caleidoscopisch stuk, dat begint met het gezichtspunt van de kat, gevolgd door een hele rij vogelbeelden. De kat speelt ook een rol in het nieuwe stuk van Anja van Dooren: The cat and the bird, waarin de kat droomt van het vangen van een vogel. Op een programma rond het thema vogels kan natuurlijk muziek van Olivier Messiaen niet ontbreken. Programma Nachtmuziek

Het thema nacht op heel diverse manieren uitgewerkt: de dreigende atmosfeer van het schilderij met slapend zigeunermeisje in Vanessa Lann's Sleep, sleep gypsy; de nachtgeluiden in het stuk van Perezani, of de poëtische uitwerking in het stuk van Maria Grenfell. Zowel het stuk van Grenfell als van Lann hebben een beeldende inspiratiebron resp de werken van O'Keefe en een schilderij van Henri Rousseau.

Programma Frankrijk en Italië

Een van de mooiste stukken voor de combinatie fluit, basklarinet en piano is geschreven door de Italiaan Paolo Perezzani; zijn Franse collega Bruno Mantovani schreef een al even mooi stuk voor fluit, klarinet en piano. In dit programma verder nog een stuk uit het begin van de 20e eeuw, van een klasgenoot van Debussy: Maurice Emmanuel. Emmanuel was o.a. leraar van Olivier Messiaen en van hem staat het bekende Le Merle Noir op het programma. De in ItaliŽ geboren maar in Frankrijk werkende componist Ghidoni is beïnvloed door het impressionisme en de jazz, beide zijn goed terug te horen in de jazz fuga.